Schaeuble: O Βαρουφάκης μου έλεγε ότι και με διαγραφή χρέους, σε 3 χρόνια θα είμαστε στο ίδιο σημείο

148
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τον Γιάνη Βαρουφάκη επικαλείται ο Wolfgang Schaeuble για να αποκρούσει τις πιέσεις που δέχεται από ΔΝΤ, ΗΠΑ και Ευρωπαίους εταίρους για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Παράλληλα, παραλληλίζει το σοβαρό τραυματισμό του από την απόπειρα δολοφονίας εναντίον με ένα Grexit.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο Βόλφγκανγκ Schaeuble αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ‘ο πρώην Έλληνας ομόλογός μου Γιάννης Βαρουφάκης, ένας πολύ έξυπνος οικονομολόγος, είπε κάποτε: Αν διαγράψετε το χρέος μας, σε τρία χρόνια θα είμαστε ξανά στο σημείο που είμαστε σήμερα ‘.

‘Απλώς αναφέρω ό,τι είπε ο κ. Βαρουφάκης… Το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι ότι ξοδεύει περισσότερα απ’ όσα κερδίζει. Γι’ αυτό πρέπει να μιλήσουμε στους Έλληνες για το πώς θα πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικότεροι. Ειδάλλως πρόκειται για ‘απύθμενο πηγάδι ‘. Μπορείς να ρίξεις μέσα όσο κρασί θες, αλλά απλώς θα εξαφανιστεί. Αυτό δεν θα είχε νόημα ‘ δηλώνει δε.

Σύμφωνα με τον γερμανό ΥΠΟΙΚ, τα ευρωπαϊκά δάνεια έχουν μέσο όρο ωρίμασης τα 31 χρόνια, αλλά και με περίοδο χάριτος 10 ετών, ενώ η εξυπηρέτηση του επιτοκίου έχει ‘παγώσει ‘. ‘Αυτό σημαίνει ότι το σημερινό βάρος της Ελλάδας είναι ισούται με μηδέν ευρώ ‘ υποστηρίζει.

Πάντως, ο κ. Schaeuble εκφράζει την πεποίθησή του για συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. ‘Αν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του προγράμματος είναι θετικά, δεν θα υπάρξει κούρεμα ‘ διαμηνύει εκ νέου.

Ο Schaeuble επαναλαμβάνει ότι είχε συζητήσει ενδεχόμενο Grexit με τον τότε υπουργό Οικονομικών Βαγγέλη Βενιζέλο, και χρησιμοποιεί τον εαυτό του ως παράδειγμα για να επαναφέρει τη θέση του για προσωρινή έξοδο της χώρας μας από τη ζώνη του ευρώ. ‘Ένα Grexit θα ήταν ένα τρομερό βήμα και ο πληθυσμός θα υπέφερε. Παρ #39; όλα αυτά, τα πράγματα θα βελτιώνονταν την αμέσως επόμενη ημέρα ‘ σημειώνει, και προσθέτει σύμφωνα με το ΣΚΑΪ:

‘Το βίωσα αυτό στη δική μου περίπτωση. Κάποιος σε πυροβολεί, και βρίσκεσαι πεσμένος στο έδαφος. Αλλά την ίδια ώρα, η κατάστασή σου συνεχίζει να βελτιώνεται, και γίνεται καλύτερη μέρα με τη μέρα ‘ δηλώνει.

Όπως διευκρινίζει πάντως o γερμανός ΥΠΟΙΚ, η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο. ‘Θα συνεχίσουμε να τους βοηθάμε. Αν τα πράγματα συνεχιστούν όπως συμφωνήσαμε, θα επιτύχουν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% (το 2018) και θα έχουν τη δυνατότητα σταδιακής μείωσης του χρέους. Αν όχι, θα πρέπει να πάρουν πρόσθετα μέτρα ‘ ξεκαθαρίζει.

Βοηθήστε μας Αν σου άρεσε το άρθρο, άσε το σχόλιο σου ή κάνε like στην σελίδα αν δεν έχεις ήδη κάνει ή κοινοποίηση:
Η βοήθεια σου είναι πολύτιμη για την συνέχεια αυτής της ιστοσελίδας! Ευχαριστούμε!

Χωρίς Σχόλια

Απαντήστε

14 + one =